Addiopizzo verzette zich tegen maffia... en won

Italië | Dossier | The Sunday Times  |  4 July 2020 - 13:00 4 Jul - 13:00

In de Siciliaanse hoofdstad Palermo werden winkeliers met een migratieachtergrond jarenlang bedreigd en afgeperst. Totdat ze in het geweer kwamen tegen hun belagers… en wonnen.

Op een middag in april 2016 liep Yusupha Susso met twee vrienden door de met keien geplaveide achterafstraatjes van Palermo, toen ze werden bedreigd door een plaatselijke crimineel die banden onderhield met de Siciliaanse maffia. ‘Deze straat is van mij,’ zei Emanuele Rubino, die de jonge migranten vervolgens toeriep dat ze maar beter konden ophoepelen.

Susso, destijds 21 jaar oud en afkomstig uit Gambia, maakte zich zorgen maar liep door. Hij had immers twee vrienden bij zich, dus wat kon zijn belager nu helemaal beginnen? Het duurde niet lang of Rubino keerde met enkele anderen terug. Susso moest rennen voor zijn leven. Hij werd bijgehaald, en op beelden van een veiligheidscamera is te zien dat Rubino een pistool vasthoudt en op Susso schiet. De kogel raakte Susso in zijn hoofd, maar schampte op wonderbaarlijke wijze zijn hersenen zonder ze ernstig te beschadigen, hoewel Susso in coma raakte. Een paar maanden na de schietpartij zei hij tegen me: ‘Ik heb de hele tijd pijn.’ Hij kon niet langer zingen, voetballen of probleemloos een eind lopen.

360 Magazine werkt aan een nieuwe website. Om je vast kennis te laten maken met ons digitale aanbod, bieden we tijdelijk 5 gratis artikelen aan.

Klik hier om je gastabonnement te activeren

Plaats een reactie