Covid-19 wereldwijd: Russische gezondheidswerkers krijgen de politie op bezoek in plaats van geld

Kort Nieuws over Covid 19 van over de wereld  | 26 May 2020 - 16:2526 May - 16:25

Rohingya’s wereldwijd leggen hun situatie vast, Trump moet stoppen met zijn favoriete medicijn, Spanje verlaagt haar sterftecijfe en Russische gezondheidswerkers krijgen bezoek van de politie in plaats van geld.

Rohingya’s wereldwijd leggen hun situatie vast

Terwijl de wereld worstelt met de gevolgen van de Covid-19-pandemie, worden de ernstige problemen waarmee kwetsbare groepen als vluchtelingen en migranten mee worden geconfronteerd, steeds erger. De discriminatie van de Rohingya- gemeenschap is toegenomen als gevolg van de huidige crisis, aangezien Bangladesh onlangs heeft aangekondigd dat het gen Rohingya-vluchtelingen meer zou binnenlaten. Half april werden visserijtreilers gevuld met Rohingya-asielzoekers uit angst voor Covid-19 afgewend door de Maleisische autoriteiten.

Rohingya-vluchtelingen in Maleisië worden bovendien geconfronteerd met een toename van xenofobie en anti-immigrantsentimenten van de Maleisiërs, en er bestaat grote twijfel of Bangladesh in staat zal zijn een ​​uitbraak in de dichtbevolkte vluchtelingenkampen te bestrijden.

Om de Covid-19-crisis te documenteren, werd de Rohingya Photography Competition georganiseerd door de in Londen gevestigde Brits-Bengaalse documentairemaker Shafiur Rahman. De wedstrijd staat open voor leden van de Rohingya-gemeenschap over de hele wereld en loopt van 23 april tot 25 augustus 2020. De hoofdcategorieën zijn ‘Rohingya life’ en ‘Response to Coronavirus’. En selectie van foto’s zal worden tentoongesteld op de Human Rights Research and Education Centre (HRREC) in Ottawa, Canada en het Oxford Human Rights Festival in Oxford, VK.

Global Voices interviewde Rahman per e-mail om te vertellen wat hem inspireerde om deze wedstrijd te creëren en wat hij hoopt te bereiken.

Bekijk hier) enkele beelden en lees het interview.


BESTE LEZER
Mogen we even je aandacht?
We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. En dat lijkt in deze tijd nog harder nodig dan anders. Daarom bieden we een deel van onze context gratis aan. Steun je onze missie? Deel dan dit artikel, en, nog beter: sluit je bij ons aan! Al voor 15 euro ontvang lees je ons 3 maanden digitaal. Duurt maar heel even, stopt automatisch.
BedanktEen ‘politiek geladen’ beslissing

De bekende en goedkope moleculen hydroxychloroquine en chloroquine wekten wereldwijd veel hoop op een mogelijke behandeling tegen Covid-19. Maar vanwege de risico’s die ze voor patiënten met zich meebrengen, zijn de medicijnen de afgelopen weken in diskrediet geraakt.

Na de publicatie van een studie die op vrijdag 22 mei in het medische tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd en die het gebruik van deze antimalariamiddelen ineffectief en zelfs schadelijk achtte, kondigde de WHO maandag aan te hebben besloten klinische onderzoeken met hydroxychloroquine uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk op te schorten.
De gezondheidsorganisatie lanceerde meer dan twee maanden geleden tests genaamd Solidarity, met als doel een effectieve behandeling tegen Covid-19 te vinden. Zo’n 3.500 patiënten uit 17 verschillende landen doen mee aan de onderzoeken, volgens NPR.

Het besluit van de WHO om deze tests op hydroxychloroquine op te schorten is ‘een besluit dat vooral wetenschappelijk is, maar het is niettemin politiek geladen’, merkt Politico op. Het blad herinnert eraan dat de Amerikaanse president Donald Trump een fan is van dit medicijn.

Trump, die in oorlog is met WHO die hij ervan beschuldigt verantwoordelijk te zijn voor de pandemie, onthulde op 18 mei dat hij dagelijks hydroxychloroquine gebruikte om zichzelf te beschermen tegen de Covid-19. Deze verklaringen leidden tot een explosie in de verkoop van het antimalariamiddel in de Verenigde Staten, schrijft CNN

Twee dagen nadat het onderzoek in The Lancet werd gepubliceerd, vertelde Donald Trump de pers dat hij zijn behandeling met hydroxychloroquine had beëindigd.


Spanje verlaagt haar sterftecijfer

El País bericht dat Spanje haar sterftecijfers heeft verlaagd. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft maandag aangekondigd dat het bijna 2.000 doden heeft geschrapt van de totale balans, die nu 26.834 bedraagt, aldus het dagblad. Hij legde deze herziening uit door middel van verificaties die werden uitgevoerd op de door de regio’s verstrekte gegevens. De noodgezondheidscoördinator, Fernando Simón, zei dat de sterfgevallen verschillende keren waren geteld en dat patiënten waarvan werd aangenomen dat ze waren gestorven aan Covid-19, feitelijk waren bezweken voor andere ziekten.Russische gezondheidswerkers krijgen bezoek van de politie in plaats van geld

De belofte van president Vladimir Poetin van contante bonussen voor de artsen en verpleegsters die de strijd van Rusland met het coronavirus leiden, is in een bureaucratische puinhoop veranderd, waarbij sommige gezondheidswerkers bezoek van de politie krijgen in plaats van geld, schrijft The New York Times.

De belofte van maximaal $ 1100 per maand voor elke arts was bedoeld om de inzet van de heer Poetin te tonen, de revitalisering van de Russische staat na de chaos van de jaren negentig.

Maar slechts minder dan de helft van de gezondheidswerkers in het hele land heeft het geld gekregen, zei de heer Poetin onlangs, en beschuldigde ambtenaren in 29 regio”s van het negeren van zijn bevel. Sommige medische hulpverleners die ermee naar buiten kwamen, werden door de autoriteiten ondervraagd.

Rusland heeft meer dan 350.000 gevallen van Covid-19, meer dan enig ander land behalve de Verenigde Staten en Brazilië. Poetin werd van verschillende kanten terechtgewezen vanwege de manier waarop de regering de coronaviruscrisis aanpakt.

*Beeld: Koningsdag – foto KortePost © 2020 www.neelkorteweg.nl
Neel Korteweg maakte tijdens de coronacrisis 12 ‘piëzografieën’ ter overdenking.
Om een of meerdere gesigneerde prints te bestellen, neem contact op met [email protected]

Plaats een reactie