Luchtvaart Zuidoost-Azië stokt

Kort wereldnieuws | South China Morning Post  |  4 August 2020 - 09:00 4 Aug - 09:00

Budgetmaatschappijen in Zuidoost-Azië waren de afgelopen tien jaar een belangrijke drijvende kracht voor vliegtuigbouwers en leasemaatschappijen.

Door de snelgroeiende Aziatische middenklasse was de regio lucratief voor bouwers en leveranciers. Vanwege de coronapandemie is deze motor van de luchtvaartindustrie nu stilgevallen.

In februari, vlak voor de uitbraak van het virus, voorspelde Boeing op de luchtvaartshow van Singapore nog dat Zuidoost-Aziatische maatschappijen de komende 20 jaar 4500 vliegtuigen nodig zouden hebben, met Vietnam bovenaan de lijst van afnemers. De groei zou 182.000 banen opleveren voor piloten, cabinepersoneel en technici. Maar de financiële positie van de bedrijven is nu verslechterd, werknemers worden ontslagen en analisten betwijfelen of maatschappijen nog in staat zijn hun vloot uit te breiden of te vernieuwen.

Er zijn zorgen over de cashflow en financiering van onder meer AirAsia uit Maleisië en het Vietnamese VietJet Air. Ondertussen heeft het Indonesische Lion Air plannen voor een beursgang voorlopig in de koelkast gezet.

South China Morning Post | Hongkong

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie